Basisschool Oscar Carré (Amsterdam) | Scholen op de kaart (2024)

1e Jan vd Heijdenstr 161 1072 TS Amsterdam

Basisschool Oscar Carré (Amsterdam) | Scholen op de kaart (1)
  • Basisonderwijs
  • Openbaar
  • 343 leerlingen

In het kort

Toelichting van de school

Samenwerken is de kunst!

Welkom op de pagina van openbare basisschool Oscar Carré. Hier kunt u alle informatie vinden over onze school.

Missie en visie

  • Wat is de missie en visie van deze school?

    Visie:Leerlingen krijgen op de Oscar Carré de mogelijkheid om hun talenten te ontdekken en ontplooien. Dit doen wij doormiddel van onze affiniteit met kunst en cultuur. Onze leerlingen voelen zich vrij om creatief te worden en reflecteren met elkaar en op zichzelf om verder te kunnen groeien.

    Missie:We bieden een omgeving waarin leerlingen hun zelfbeeld kunnen versterken, leren reflecteren en zelfvertrouwen en empathie kunnen ontwikkelen op een positieve manier. Onze leerlingen krijgen de ruimte om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen in een inspirerende, uitdagende en diverse leeromgeving, zowel binnen als buiten het klaslokaal. Hierbij streven we naar samenwerking met de buurt, zoals musea, theaters en het Sarphatipark. Wij hechten veel waarde aan de samenwerking tussen school en thuis en zien ouders als essentiële partners in de ontwikkeling van onze leerlingen. Dagelijks streven we naar een goede balans tussen de basisvakken en het overige curriculum, waarbij de basisvakken vanzelfsprekend prioriteit hebben.

    We willen een plek zijn waar leerlingen samen leren, werken, ervaren en ontdekken. Hierbij besteden we ruim aandacht aan 21e-eeuwse vaardigheden en stimuleren we ontdekkend en betekenisvol leren. Zo krijgen onze leerlingen de vaardigheden mee die hen helpen zich te ontwikkelen tot authentieke mensen.

  • Op welke manier geeft deze school invulling aan de identiteit?

    Samenwerken is de kunst

    Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan creatief verkennen. Met de expertise van onze vakleerkrachten dans, bevo, muziek en drama is dit onderdeel van de 21e-eeuwse vaardigheden bijzonder goed vertegenwoordigd. Elk schooljaar omvat twee projectperiodes waarin we ons richten op Kunst & Cultuur in samenwerking met onze educatieve, culturele partner. Gedurende deze periodes wordt extra nadruk gelegd op de ontwikkeling van 21e-eeuwse vaardigheden, het verrichten van onderzoek en ontdekken.

    Daarnaast werken verschillende groepen samen aan een schoolbreed gekozen thema, waarbij de gestelde kerndoelen centraal staan. Tijdens deze projectweken worden er excursies georganiseerd en wordt er gezamenlijk afgesloten, waarbij leerlingen kunnen laten zien wat ze hebben geleerd. De nauwe samenwerkingsverbanden met onder andere het Wereldmuseum Amsterdam, het Stedelijk Museum en het Rijksmuseum en de buurt bieden de Oscar Carré tal van mogelijkheden.

Kenmerken van de school

  • Kunst & Cultuuronderwijs
  • Verbinding
  • Samenwerking
  • Talentontwikkeling
  • Motivatie en betrokkenheid

Hoeveel leerlingen zitten op deze school?

Toelichting van de school

Per 1 februari 2024 waren er 357 leerlingen op onze school, verdeeld over 15 groepen.
Weergave aantal leerlingen

Leerlingen
343
Landelijk gemiddelde
212

Verdeling naar leerjaar en leeftijd

Verdeling naar leerjaar en leeftijd toont hoe de leerlingen op deze school zijn verdeeld naar leerjaar en naar leeftijd. Ook wordt de verdeling van de leerlingen vergeleken met de verdeling van de leerlingen op een vergelijkbare school.

Weergave Aantal leerlingen, verdeling naar leerjaar en leeftijd

Schooltijden en opvang

Bij schooltijden en opvang wordt getoond hoe de school de schooldag inricht. Zichtbaar is welk rooster de school hanteert en welke vrije dagen en vakanties er zijn. Daarnaast is te zien of er voor- of naschoolse opvang is georganiseerd en zo ja, hoe en waar dat geregeld is.

Veelgestelde vragen

  • Alles wat je wilt weten over de opvang:

    Hoe wordt opvang geregeld?

    Opvang voor schooltijd
    • Er is geen opvang
    Tussenschoolse opvang
    • Door leerkracht/team
    Opvang na schooltijd

    Waar vindt de opvang plaats?

    Opvang voor schooltijd
    Er is geen opvang
    Tussenschoolse opvang
    In het schoolgebouw
    Opvang na schooltijd
    In het schoolgebouw

    Zijn er kosten voor de ouders?

    Opvang voor schooltijd
    Er is geen opvang
    Tussenschoolse opvang
    Ja
    Opvang na schooltijd
    Ja
  • Wanneer zijn de vrije dagen en schoolvakanties?

    VanTot en met
    Studiedag23-09-202423-09-2024
    Herfstvakantie28-10-202403-11-2024
    Kerstvakantie23-12-202405-01-2025
    Voorjaarsvakantie10-02-202523-03-2025
    Goede vrijdag18-04-202518-04-2025
    Meivakantie21-04-202505-05-2025
    Ooada studiedag & Hemelvaart 28-05-202501-06-2025
    2de Pinksterdag09-06-202509-06-2025
    Lesvrije dag20-06-202520-06-2025
    Lesvrije dag23-06-202523-06-2025
    Zomervakantie12-07-202522-08-2025
  • Is er opvang tijdens vrije dagen en schoolvakanties?

    Ja

    Toelichting

    Oscar Carré hanteert een vijf-gelijke-dagenmodel, waarbij er binnen de school lessen worden gegeven in gym, dans, beeldende vorming en drama. Maandag t/m vrijdag van 8.30u tot 14.20u. Deze lessen bieden leerkrachten de mogelijkheid om pauze te nemen, waardoor ze tijd hebben om samen met de leerlingen te eten en aanwezig te zijn tijdens het buitenspelen. We zijn er trots op dat we met deze opzet hoogwaardig onderwijs kunnen bieden tegen een lage TSO-bijdrage.

    Daarnaast worden leerlingen van onze school opgehaald door verschillende opvangorganisaties, waaronder DONS, Partou, Woest Zuid, De Kleine Wereld, UniKidz en Blos opvang.

  • Wie is op welke momenten bereikbaar?

    DagenTijden
    in overlegma, di, wo, do, vr8:30 - 16:30
    Toelichting van de school
    Zowel de directie, intern begeleider, anti-pestcoördinator en de vertrouwenspersoon zijn goed te bereiken via de email.
Weergave Schooltijden en opvang

Welk rooster hanteert deze school?

Vijf gelijke dagen model

vijf identieke schooldagen zonder vrije middag

Opmerkingen bij het rooster
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag

Handige informatie

  • Op welke manier worden ouders betrokken bij deze school?

    Wij hechten veel waarde aan een goede samenwerking met ouders, omdat we samen streven naar de optimale ontwikkeling van uw kind gedurende zijn of haar hele schoolloopbaan. Het eerste contact met de leerkracht vindt al vroeg in het schooljaar plaats. In de eerste weken organiseren we startgesprekken waarbij zowel de verwachtingen vanuit de school als die van de ouders worden besproken. Daarnaast worden er twee keer per jaar rapportgesprekken gehouden. Mocht er behoefte zijn aan extra gesprekken tussendoor, dan staan we daar altijd voor open. We stemmen dit voortdurend af met u als ouder.

    Naast de betrokkenheid van ouders bij de ontwikkeling van hun kind(eren), bieden we ook mogelijkheden voor actieve deelname aan activiteiten op en rondom de school. Dit kan bijvoorbeeld als lid van de oudercommissie, als voorleesouder, luizenouder, of in een meer formele rol als lid van de medezeggenschapsraad (MR).

    Bij vragen of voor onafhankelijk advies kunt u terecht bij ouderorganisatie Ouders & Onderwijs.

  • Op welke manier informeert deze school de ouders?

    • Via de schoolgids, website, jaarverslag, jaarplan en SOP;
    • Via kennismakings- rapportgesprekken;
    • Parro-app voor alle communicatie uit de klas;
    • Maandelijks is er een nieuwsbrief vanuit directie.
  • Hoe kunnen ouders meedenken en -praten over het beleid?

    Ouders praten mee via:

    • Ouderraad
    • Medezeggenschapsraad
  • Wat is de klachtenregeling?

    Voor de klachtenregeling verwijzen we graag naar onze websitehttps://www.oscarcarre.nl/voor-ouders/klachtenroute.
  • Bij welke activiteiten werkt de school samen met ouders?

    Medezeggenschapsraad (MR): elke school is wettelijk verplicht om een medezeggenschapsraad (MR) te hebben. De MR overlegt met de directie en het schoolbestuur over belangrijke schoolzaken, zoals onderwijsverbeteringen, financiën en de planning van vakanties en vrije dagen. De bevoegdheden van de MR zijn vastgelegd in de Wet medezeggenschap op Scholen (WMS). De MR bestaat uit vertegenwoordigers van ouders (oudergeleding, OMR) en personeel (personeelsgeleding, PMR). Op de OscarCarré heeft de MR drie ouders en drie personeelsleden. De MR vergadert ongeveer zes keer per jaar volgens een vastgestelde agenda en planning. Voor vragen kunt u contact opnemen met de MR via mr@oscarcarre.nl.

    Ouderraad (OR): de school heeft een actieve ouderraad (OR), samengesteld uit ouders van leerlingen uit verschillende groepen. De OR organiseert gedurende het schooljaar diverse evenementen, zoals de Sinterklaasviering, de Eindejaarsborrel, het Talentenfeest en ondersteunt regelmatig bij sportdagen en schooluitstapjes. Ook onderhoudt de OR regelmatig contact met klassenouders om een beroep te doen op de ouders van de school. Het versieren, opbouwen en opruimen verloopt vlotter en is leuker wanneer ouders hierbij helpen. De OR vraagt een jaarlijkse vrijwillige ouderbijdrage, waarmee diverse vieringen en activiteiten worden gefinancierd. Jaarlijks legt de OR verantwoording af over de besteding van de ouderbijdrage en presenteert zij de nieuwe begroting ter goedkeuring aan de MR. Voor vragen kunt u contact opnemen met de OR via or@oscarcarre.nl. Indien u in het bezit bent van een Stadspas, kunt u deze gebruiken voor de ouderbijdragen. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Gemeente Amsterdam.

  • Wat is de hoogte van de vrijwillige ouderbijdrage?

    €50,00

    Wat wordt met dat geld gedaan?

    • Kerst
    • Sinterklaas
    • Schoolkrant, museumbezoek, Artis, etc.
    • Voorleesontbijt, buitenspeelgoed, sportdag, talentenfeest,

    Zijn er overige vrijwillige schoolkosten?

    Ja

    Wat wordt daarmee betaald?

    Schoolreisjes of schoolkamp.

    Extra informatie over ouderbijdrage

    Het niet voldoen van de vrijwillige ouderbijdrage leidt niet tot het uitsluiten van leerlingen van deelname aan activiteiten, zoals schoolreisjes en aanvullend aanbod buiten het verplichte lesprogramma.

  • Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?

    Over schoolverzuim

    Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.

    Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
    • bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
    • bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
    • voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.

    Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.

    Hoe melden ouders hun kind ziek?

    • U kunt uw kind tussen 08:00 en 08:30 uur telefonisch ziek melden of een e-mailsturen naar ziekmelden@oscarcarre.nl.
    • De leerkracht/administratie verwerkt de ziekmeldingen direct in Parnassys.
    • De leerkracht neemt contact op met de administratie op het moment dat een kind afwezig is onder ziekmelding of wanneer er geen verlof is toegekend.
    • De administratie belt de ouders van het kind dat afwezig is zonder bericht.

    Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?

    Vanaf vier jaar mogen kinderen naar school. Een kind is volgens de wet vanaf 5 jaar leerplichtig. Vanaf 5 jaar moet een kind alle lessen volgen die de school organiseert binnen de schooltijden en gelden de schoolvakanties conform het jaarrooster. In sommige gevallen kan er voor leerplichtige kinderen buiten de schoolvakanties extra verlof worden aangevraagd. De aanvraag wordt ingediend bij de directeur via het aanvraagformulier.
  • Wat is het toelatingsbeleid?

    Wanneer uw zoon of dochter 3 jaar is, kunt u hem of haar aanmelden voor de basisschool. Ongeveer een half jaar voordat uw kind 4 jaar wordt, bekijkt de school hoeveel inschrijvingen er zijn en hoeveel plaatsen de school heeft. Als er meer kinderen zijn ingeschreven dan er plaats is, organiseert de gemeente Amsterdam een loting. Voor meer informatie over de toelatingsprocedure vanuit de gemeente Amsterdam zie amsterdam.nl/naardebasisschool en amsterdam.nl/schoolwijzer.

Waar wonen de leerlingen van deze school?

In welk postcodegebied wonen de leerlingen van deze school?

PostcodegebiedAantal leerlingenPercentage
107210029,2%
10739828,6%
10743610,5%
1078247%
1071123,5%
107992,6%
109182,3%
101751,5%
106251,5%
1011<5
1015<5
1018<5
1025<5
1034<5
1035<5
1053<5
1055<5
1057<5
1075<5
1077<5
1082<5
1083<5
1092<5
1095<5
1096<5
1097<5
1098<5
1108<5
1112<5
1121<5
1183<5
1186<5
1191<5
1328<5
1339<5
1443<5
1448<5

Sociale veiligheid op deze school

Toelichting van de school

Rookvrije school

Kinderen en jongeren moeten rookvrij kunnen opgroeien. Een rookvrij schoolterrein draagt daaraan bij. Uit onderzoek blijkt dat kinderen en jongeren die anderen zien roken, zelf ook eerder gaan roken. Daarom hebben wij een rookvrij schoolterrein ingevoerd. Dit stelt niet alleen een gezonde norm voor de leerlingen, maar beschermt ook medewerkers, ouders en bezoekers tegen de schadelijke gevolgen van meeroken. Het hele schoolterrein is rookvrij, zonder uitzonderingen. Medewerkers zien erop toe dat er op het schoolterrein niet wordt gerookt.

  • Schoolveiligheidsplan
  • Anti-pestprotocol
  • Meldcode Kindermishandeling en huiselijk geweld
  • Welk anti-pestprogramma wordt gebruikt?

    De school legt de focus op de preventie van het pesten. Dit doen wij door de eerste periode van het schooljaar veel tijd en aandacht te besteden aan groepsvorming. Daarnaast organiseren wij jaarlijks de Vriendschapsweek, waarin respect voor elkaar centraal staat. Wij vinden het belangrijk om bewustwording bij leerlingen te creëren dat je met elkaar verantwoordelijk bent voor een prettig klassenklimaat. Daar draagt iedereen aan bij en doe je samen als groep. Er is ook een protocol voor een oplossingsgerichte aanpak bij pestgedrag in de school, te vinden op onze website.

  • Hoe toetst de school de sociale veiligheid?

    De school monitort de sociale en fysieke veiligheid met een vragenlijst afgenomen door/via: Enquêtetool van Vensters.

    Toelichting van de school

    Jaarlijks vullen de leerlingen uit de groepen 6 tot en met 8 zelf een leerlingtevredenheidsenquête in. Deze bevraagt hoe veilig en prettig leerlingen zich voelen op school, tijdens het buitenspelen en in contact met andere leerlingen en volwassenen. De resultaten van dit onderzoek worden geanalyseerd en indien nodig, acties aan gekoppeld.

  • Wie is de anti-pestcoördinator of vertrouwenspersoon?

    Anti-pestcoördinatoren

    Mevr. LoÏs Koene

    Stuur een e-mail

    Mevr. Mirjam Koster

    Stuur een e-mail

    Vertrouwenspersonen

    Mevr. Mirjam Koster

    Stuur een e-mail

    Mevr. LoÏs Koene

    Stuur een e-mail

Basisschool Oscar Carré (Amsterdam) | Scholen op de kaart (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Chrissy Homenick

Last Updated:

Views: 6384

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Chrissy Homenick

Birthday: 2001-10-22

Address: 611 Kuhn Oval, Feltonbury, NY 02783-3818

Phone: +96619177651654

Job: Mining Representative

Hobby: amateur radio, Sculling, Knife making, Gardening, Watching movies, Gunsmithing, Video gaming

Introduction: My name is Chrissy Homenick, I am a tender, funny, determined, tender, glorious, fancy, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.