Az Eb-dontőben semmit sem számít, ki hogyan jutott el odáig – íme, a futballmúlt példái (2024)

1988: Hollandia–Szovjetunió 2-0

A 36 évvel ezelőtti, müncheni döntő különleges volt abból a szempontból, hogy a résztvevő két válogatott megmérkőzött már egymással a csoportszakaszban is. Akkor, Kölnben, a két gárda bemutatkozó mérkőzésén, a szovjetek nyertek 1-0-ra, Rácz László góljával. Az elődöntőben a Szbornaja meggyőző játékkal verte meg az abban az évben mumusának számító olaszokat, az Oranje ellenben csak óriási küzdelemben, Marco van Basten a 88. percben lőtt látványos góljával kerekedett felül a rendező (nyugat)németeken. A döntőben ellenben nem az addig veretlen, a hollandok és az olaszok között az angolokat is legyőző szovjetek voltak jobbak, hanem a holland válogatott. Ruud Gullit és Marco van Basten egy-egy felejthetetlen gólja után ráadásul Igor Belanov büntetőt hibázott.

1992: Dánia–Németország 2-0

Unalomig ismételt történet, hogy a dánok ki sem jutottak a tornára, csak a jugoszlávok kizárása miatt indulhattak. Ráadásul kiemelkedően legjobb játékosuk, a Richard Möller-Nielsen kapitánnyal összevesző Michael Laudrup nélkül. Már az meglepetés volt, hogy továbbjutottak a csoportból, a végső győzelemre is esélyes franciákat és angolokat hazaküldve, aztán az elődöntőben – még nagyobb szenzációt keltve – tizenegyespárbajban elbúcsúztatták a jobb játékosokból álló holland csapatot. A döntőre megkapták a világbajnok német válogatottat, amely az egyesítés után már egykori keletnémet játékosokat is felvonultatott, köztük Thomas Dollt, a Ferencváros későbbi edzőjét. A Nationalelf a házigazda svédek ellen nyerte meg a maga elődöntőjét. Nem akadt olyan fogadóiroda és nem akadt olyan tekintélyes elemző, ami, és aki arra számított, hogy a döntőben folytatódhat a dán csoda. Ám John Jensen viszonylag gyorsan megszerezte a vezetést, utána pedig Peter Schmeichel még azokat a lövéseket is kivédte, amiről úgy gondolhattuk, halandó ember nem háríthatja. Ráadásul a hajrában a kislánya halálos ágyától visszatért Kim Vilfort is lőtt egy gólt. Dánia nyert, teljessé vált a tündérmese.

1996: Németország–Csehország 2-1

Ez sem volt teljesen sima, s nem csak azért, mert végül – Patrik Berger vezető és Oliver Bierhoff egyenlítő gólja után – aranygóllal nyertek a németek, Bierhoff lőtte azt is. A két csapat a csoportkör első fordulójában is találkozott, akkor a németek simán nyertek 2-0-ra, annál sokkal kiegyenlítettebb volt a döntő. Igaz, Berti Vogts csapata addigra majdnem elfogyott, halványan bár, de még az is felvetődött, hogy Oliver Kahn mezőnyjátékosként ül le a kispadra. Az egyenes kieséses szakaszban egyébként szinte egyforma teljesítményt nyújtott a két csapat, egygólos siker a negyeddöntőben, tizenegyespárbaj megnyerése az elődöntőben.

2000: Franciaország–Olaszország 2-1

Még egy finálé, amelyben nem volt elég 90 perc a döntéshez. A franciák védték a világbajnoki címet, de babonás híveik tartottak a múlttól: az aktuális világbajnok addig soha nem tudta megnyerni az Eb-aranyat. Még a Beckenbauer vezette Nationalelf sem, 1976-ban. Ráadásul a Kékek szinte csak elvergődtek a fináléig, a negyeddöntőben, 1-2-nél, Raúl a 90. percben hibázott büntetőt, szertefoszlatva a spanyol álmokat, majd az elődöntőben a portugálok egy olyan tizenegyessel estek ki, amely után még a mindig higgadt Figónál is elszakadt a cérna. Az olaszok ellenben az első négy meccsüket megnyerték, majd az ötödiken, Francesco Toldónak köszönhetően, kiejtették a társrendező hollandokat. Ráadásul még vezetek is a döntőben Marco Delvecchio góljával, de ez is kevés volt. Sylvain Wiltord a 94. percben, még a rendes játékidőben egyenlített, aztán a 103. percben az éppen a Juventus alkalmazásában álló David Trézeguet felültette az Eb-trónra a Kékeket.

2004: Görögország–Portugália 1-0

Fura történet ez is… A torna nyitómeccsén a görögök 2-1-re megverték a portugálokat, úgy, hogy az akkor 19 éves Cristiano Ronaldo a 93. percben szépített, a házigazdának esélye sem volt elkerülni a vereséget. De hol volt ennek a szenzációértéke ahhoz képest, hogy Otto Rehhagel görögjei aztán továbbmentek a csoportból, majd az egyenes kieséses szakaszban 1-0-ra megverték a címvédő franciákat, aztán a nagyon jó benyomást keltő cseheket is. Öt meccsen voltak úgy túl a görögök, hogy egyik előtt sem voltak esélyesek. A hatodikon sem… Senki sem tudta elképzelni, hogy még egy meccset meg tudnak nyerni 1-0-ra, még egyszer le tudják győzni a közönségtől támogatott, s vitathatatlanul jobb erőkből álló, az angolokat és a hollandot is hazaküldő portugálokat. Ám a mérkőzés egyetlen gólját Andreasz Hariszteasz szerezte…

2008: Spanyolország–Németország 1-0

A spanyolok idegen földön nyert első nagy trófeája kapcsán megjegyezhetjük, hogy a La Roja menetelése hasonlított a mostanihoz. Luís Aragones legénysége az oroszokat 4-1-re, a svédeket és a görögöket 2-1-re megverve tökéletes mérleggel lépett tovább az első szakaszból, ám utána jött a nagy falat: az olasz válogatott. A válogatott ászai azt mesélték később, a Squadra Azzurra elleni tizenegyespárbaj megnyerése után kezdték érezni, ez egy nyerő generáció, Európa-bajnokok lehetnek. Az elődöntőben gurítottak egy hármast a hollandok elleni siker után nagyszerű kritikákat kapó oroszoknak, majd jött a bécsi döntő az egyenes kieséses szakaszban a portugálok és a törökök ellen is 3-2-re győző Nationalelf ellen. Fernando Torres, ahogyan azt tette már a korosztályos válogatottban is, megnyerte góljával a németek elleni finálét.

2012: Spanyolország–Olaszország 4-0

Világ- és Európa-bajnokként érkezett a La Roja a lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokságra. Egyetlen csapattól, egyetlen ellenféltől tartott csak: az olasz válogatottól. Az első ellenféltől. Ezért aztán a csoportmeccseket indító 1-1-es döntetlennel egyik csapat sem volt nagyon elégedetlen. A spanyolok az első, az olaszok a második helyen léptek tovább a csoportból. A címvédő aztán megverte a franciákat, majd (tizenegyespárbajban) a portugálokat. De a Squadra Azzurra is végigment az úton: az angolokat szétlövésben, a németeket, Mario Balotelli pályafutásának talán legjobb-leghíresebb mérkőzésén, 2-1-re verte meg. A döntő aztán az esélyesebbnek vélt csapat kiütéses győzelmét hozta: a 4-0 az Eb-döntők rekordja. Teljessé vált a sorozat: Iker Casillas, illetve a spanyol védelem a 2008-as Eb, a 2010-es vb, majd a 2012-es Eb egyenes kieséses szakaszában és döntőjében, tíz mérkőzésen, egyetlen gólt sem kapott.

2016: Portugália–Franciaország 1-0

Ki ne emlékezne rá: ha a magyar válogatott Lyonban megveri a portugálokat, Cristiano Ronaldo és társai utazhatnak haza. 3-3-nál, néhány perccel a vége előtt, Elek Ákos lövése után a kapufáról pattant ki a labda. A portugálokat túlélték, s bemasíroztak a döntőbe, kicsit úgy, mint most az angolok. A horvátokat hosszabbításban, a lengyeleket tizenegyespárbajban ütötték ki, a walesiek elleni 2-0 az elődöntőben volt az első meccs, amelyet megnyertek a rendes játékidőben. Ezzel szemben a franciák a nyolcaddöntőben az íreket, a negyeddöntőben az angolverő izlandiakat, az elsődöntőben a németeket is legyőzték. Diedier Deschamps csapata készen állt arra, hogy – a szövetségi kapitány generációjának 1998-as világbajnoki címét lemásolva – hazai pályán Európa-bajnok legyen. Mint tették azt Michel Platinivel az élen a nagy elődök 1984-ben. Minden a franciák mellett szólt, különösen azt követően, hogy Cristiano Ronaldo a 25. percben megsérült. Ám a Kékeknek semmi sem sikerült, Eder gólja pedig a hosszabbításban meghozta a torna legnagyobb meglepetését.

2021: Olaszország–Anglia 1-1 (3-2)

A legutóbbi Eb-döntőnek, az addigi teljesítmények alapján nem volt biztos favoritja. Az olaszok Rómában játszották mind a három csoportmeccsüket, 7-0-s gólkülönbséggel, kilenc ponttal zártak. Utána Londonban verték meg az osztrákokat, Münchenben a belgákat, majd az elődöntőben ismét Londonban, tizenegyesekkel a spanyolokat. Az volt addig a legnehezebb meccsük. Az angolok a csoportmeccseiket a Wembley-ben játszhatták, minimálprogrammal, de elsőként jutottak tovább, a skótok elleni 0-0 előtt 1-0-ra verték a horvátokat, utána 1-0-ra a cseheket. A nyolcaddöntőben 2-0-ra nyertek a magyarok ellen a továbbjutást kiharcoló németek ellen, még mindig Londonban. A negyeddöntőre el kellett utazniuk Rómába, de a rossz napot kifogó ukránok sehol sem jelenthettek gondot (4-0). Utána, ismét a Wembley-ben következett a dánok elleni, a vártnál nehezebben, hosszabbításban 2-1-re megnyert elődöntőben. Az olaszok voltak a fiáléig jobbak, de az angolok játszottak otthon. Ráadásul Luke Shaw a 2. percben megszerezte a vezetést. A Squadra Azzurra csak nagy nehezen egyenlített, végül, 1976 óta először, tizenegyespárbaj döntött a fináléban. Az utolsó angol lövő hibázott…

Az Eb-dontőben semmit sem számít, ki hogyan jutott el odáig – íme, a futballmúlt példái (2024)

References

Top Articles
5128 Se Bybee Blvd
Unveiling Camilla Araujo's Free Only Fans Platform
Exclusive: Baby Alien Fan Bus Leaked - Get the Inside Scoop! - Nick Lachey
1970 Chevrolet Chevelle SS - Skyway Classics
Team 1 Elite Club Invite
The Daily News Leader from Staunton, Virginia
What Happened To Dr Ray On Dr Pol
Martha's Vineyard Ferry Schedules 2024
Evita Role Wsj Crossword Clue
Truist Drive Through Hours
Oppenheimer Showtimes Near Cinemark Denton
Robert Malone é o inventor da vacina mRNA e está certo sobre vacinação de crianças #boato
ocala cars & trucks - by owner - craigslist
Vcuapi
Mbta Commuter Rail Lowell Line Schedule
Jang Urdu Today
Hdmovie 2
Jeffers Funeral Home Obituaries Greeneville Tennessee
A Christmas Horse - Alison Senxation
Watertown Ford Quick Lane
Arlington Museum of Art to show shining, shimmering, splendid costumes from Disney Archives
Ascensionpress Com Login
Wbap Iheart
Transformers Movie Wiki
Bursar.okstate.edu
Persona 4 Golden Taotie Fusion Calculator
Frommer's Belgium, Holland and Luxembourg (Frommer's Complete Guides) - PDF Free Download
60 Second Burger Run Unblocked
Tmj4 Weather Milwaukee
Verizon TV and Internet Packages
Tugboat Information
Gpa Calculator Georgia Tech
Sunrise Garden Beach Resort - Select Hurghada günstig buchen | billareisen.at
Craigslist Free Manhattan
Sept Month Weather
Weather Underground Corvallis
062203010
Pokemon Reborn Gyms
Lamp Repair Kansas City Mo
Skyward Cahokia
Lyons Hr Prism Login
9294027542
Abigail Cordova Murder
Westport gun shops close after confusion over governor's 'essential' business list
Black Adam Showtimes Near Kerasotes Showplace 14
Wvu Workday
What your eye doctor knows about your health
Besoldungstabellen | Niedersächsisches Landesamt für Bezüge und Versorgung (NLBV)
Tyrone Dave Chappelle Show Gif
Strange World Showtimes Near Century Federal Way
라이키 유출
Shad Base Elevator
Latest Posts
Article information

Author: Carmelo Roob

Last Updated:

Views: 6017

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carmelo Roob

Birthday: 1995-01-09

Address: Apt. 915 481 Sipes Cliff, New Gonzalobury, CO 80176

Phone: +6773780339780

Job: Sales Executive

Hobby: Gaming, Jogging, Rugby, Video gaming, Handball, Ice skating, Web surfing

Introduction: My name is Carmelo Roob, I am a modern, handsome, delightful, comfortable, attractive, vast, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.